Boogprincipe
Een pijl en boog is een goede metafoor voor het begrip stress. Als een boog niet wordt gespannen, komt de pijl nooit in beweging. Anders gezegd: zonder stress gebeurt er niets.
Een boog kan zonder schadelijke gevolgen worden gespannen totdat zijn elasticiteitsgrens is bereikt. Is dit het geval, dan is er na het loslaten van de pijl sprake van maximale beweging. Keer op keer kan een boog tot aan zijn elasticiteitsgrens worden belast zonder dat dit schadelijke gevolgen heeft. Mensen ervaren deze positieve stress als uitdaging.
Wordt een boog echter tot voorbij zijn elasticiteitsgrens gespannen, dan leidt dit tot blijvende schade. Gebeurt dit in extreme mate, dan kan een boog zelfs breken (bij mensen noemen we dit burn-out). Ook als een boog niet breekt, wordt de elasticiteitsgrens bij volgende keren steeds eerder bereikt. Hierdoor neemt de mate waarin een boog in staat is om beweging te creëren af. Bij mensen spreken we van negatieve stress, die leidt tot verminderde prestaties. Wordt er niet op tijd ingegrepen, dan ligt de weg open naar chronische stress, stressgerelateerde klachten, lusteloosheid, demotivatie, passiviteit, onderpresteren, disfunctioneren, ziekmeldingen en uiteindelijk een burn-out.
Moraal
Op je tenen lopen is gezond, doch niet te lang. Het feit dat een bepaalde mate van stress nodig is om doelen te bereiken wil niet zeggen dat stress onbeperkt kan worden opgevoerd. Stress kan worden opgevoerd zolang dit door betrokkenen als uitdaging wordt ervaren en er op tijd voor ontspanning wordt gezorgd. Het uitoefenen van stress voorbij het punt van uitdaging werkt contraproductief. Een groot verschil tussen een boog en mensen is dat een boog nadat hij is overbelast nooit meer zijn oude eigenschappen terug zal krijgen. Mensen kunnen na een periode van overbelasting sterker zijn geworden.
Voor meer informatie kunt u het contactformulier invullen.