Hond in hok
Een hond zit in een hok met twee compartimenten met elk een apart ijzeren vloerdeel. De twee vloerdelen in het hok worden gescheiden door een schot waar de hond overheen kan springen. Op elk van de vloerdelen aan weerszijden van het schot kan een lage spanning worden gezet. De hond ervaart deze spanning als een onprettig gevoel aan de poten.
Fase 1
Wordt op het vloerdeel waar de hond zich bevindt spanning gezet, dan zal de hond naar de andere kant van het schot springen. Omdat in deze fase van de proef telkens op het vloerdeel aan de andere kant van schot geen spanning staat, leert de hond dat hij door te springen controle heeft over de situatie. De hond kan namelijk iets doen aan het nare gevoel aan zijn poten door over het schot te springen. Doordat de hond zijn situatie kan beïnvloeden, is zijn mentale belasting gering.
Fase 2
De proef gaat verder, maar nu wordt op het vloerdeel aan de andere kant afwisselend wel en geen spanning gezet (dezelfde spanning als in fase 1). Hierdoor raakt de hond uiteindelijk volkomen gestrest. De onzekerheid die de hond ervaart omdat hij nooit van tevoren weet of op het vloerdeel aan de andere kant van het schot wel of geen spanning staat, maakt hem depressief en passief. De hond heeft geen systeem meer om zijn situatie te sturen. Uiteindelijk is de hond zo depressief dat hij in een hoek van het hok gaat liggen en niet meer beweegt. Ook niet als er spanning op het vloerdeel wordt gezet. De hond kan niet meer op eigen kracht verder en zal zonder ingrijpen van buitenaf heel lang depressief en passief blijven. De snelste manier om de hond weer te laten functioneren, is door hem bij zijn nekvel te pakken en hem over het schot te helpen. Wordt deze hulp meerdere malen aangeboden, dan zal de hond snel weer zelf in beweging komen en zal zijn depressiviteit verdwijnen.
Moraal
De mentale gevolgen van een gelijke belasting (de spanning op vloerdelen in fase 1 en 2 is gelijk) kunnen sterk uiteenlopen. Een belangrijke variabele hierbij is of betrokkene de situatie op een passende wijze kan sturen. Depressie en passiviteit ligt op de loer als mensen een situatie niet kunnen beïnvloeden. Hierdoor kunnen mensen die aan een lopende band werken overspannen raken. Dan is het niet altijd het beste om thuis uit te gaan zieken. Door mensen enerzijds te helpen (in het voorbeeld de hond over het schot helpen) en te accepteren dat mensen tijdelijk op een lager niveau functioneren, kunnen mensen sneller herstellen. De steun die medewerkers hierdoor ervaren van hun werkgever werkt zeer heilzaam. De Wet Verbetering Poortwachter speelt ook in op dit principe met het werken op arbeidstherapeutische basis.
Voor meer informatie kunt u het contactformulier invullen.